Wat is WOZ waarde?

Wanneer je zelf beschikt over een koophuis, is een WOZ waarde van jouw woning van groot belang. Ieder jaar in de maanden januari of februari krijg je dan bericht vanuit de gemeente over de WOZ-waarde van jouw woning of je kunt deze zelf opvragen. Maar wat Wat is WOZ waarde?houdt de WOZ-waarde in voor jouw woning en waarom is deze zo belangrijk? Lees in dit artikel meer over: Wat WOZ waarde precies is.

De WOZ-waarde

WOZ staat ook wel voor ‘waardering onroerende zaken’ en bepaalt de hoogte van eventuele belastingen, zoals het eigenwoningforfait. De WOZ-waarde van jouw woning wordt gebaseerd op de vrije verkoopwaarde van jouw woning, dus het bedrag dat je krijgt wanneer jouw woning verkocht wordt. Er zijn enkele elementen die de WOZ-waarde bepalen, waaronder de ligging van het huis, de grootte van het perceel en het type woning. Deze waarde voor de Alles over de WOZ waardewoning staat niet geheel vast, want deze kan op ieder moment veranderen. Voorbeelden voor deze stijgingen en dalingen zijn aanpassingen aan het huis, maar ook de zowel dalende als stijgende prijzen op de huizenmarkt. Juist daarom moet de WOZ-waarde ieder jaar opnieuw bepaald worden.

De WOZ-waarde van iedere woning wordt altijd op een vaste datum, ook wel peildatum, vastgesteld. Dit is namelijk op 1 januari van het voorgaande jaar. Dus: de WOZ-waarde die voor jou dit jaar geldt, is al bepaald op 1 januari van het vorige jaar. Ben je het niet eens met deze opgestelde WOZ-waarde? Je kunt altijd een WOZ bezwaar aantekenen bij de gemeente.

Wat is WOZ waarde en belastingen?

De belastingen die je moet betalen hebben een grote samenhang met de WOZ-waarde WOZ waarde bepalingvan je woning. Als je de WOZ-waarde ieder jaar opnieuw laat bepalen, weet je zeker dat je niet te veel of te weinig betaalt voor de belastingen.

Belastingen die afhangen van WOZ-waarde zijn:
  • Eigenwoningforfait;
  • Onroerendezaakbelasting;
  • Afvalstoffenheffing;
  • Rioolheffing;
  • Watersysteemheffing;
  • Erf- of schenkbelasting over een woning.

Zelf informatie toevoegen aan deze pagina? Dat kan! Laat dan hieronder een reactie achter.

Lees meer blogberichten.

Wat is WOZ waarde?
4.9 (97.27%) 22 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code