Wat is Veganisme?

Het lijkt wel alsof het woord ‘Veganisme’ tegenwoordig steeds vaker opduikt. Maar wat is Veganisme nu eigenlijk precies? In dit artikel vertellen we je wat veganisten wel en niet eten en waarom ze deze keuzes maken. Heb je zelf een ervaring met veganistisch eten, leuke tips en recepten? Zend dit dan in via onderstaand formulier.

Vegetarisch, maar dan anders

Veel mensen halen vegetarisch en veganistisch eten door elkaar. Mensen die vegetarisch eten, gebruiken geen vis en vlees (hoewel er trouwens ook mensen zijn die geen vlees eten, maar wel vis; dit zijn de ‘pesco-vegetariërs‘). Vegetariërs kiezen voor hun manier van

Wat is Veganisme

Veganistisch eten.

eten uit ethisch oogpunt (dierenwelzijn) of vanwege hun gezondheid.

Veganisme / Vegetarisch?

Veganisme gaat een stap verder; Veganisten eten namelijk geen dierlijke producten. Dat betekent geen vlees en vis, maar dus ook geen melk, kaas, boter, yoghurt, eieren, honing et cetera. En als mensen voor een volledig veganistische lifestyle kiezen, dan dragen ze bijvoorbeeld ook geen schoenen van leer en geen kleding van wol of zijde.

Wat zijn de drijfveren van Veganistisch eten?

Net als Vegetariërs kunnen veganisten verschillende redenen hebben voor hun specifieke eet- en levensstijl. Ook hier geldt dat dierenwelzijn een belangrijke drijfveer is. Verder besluiten sommige mensen veganistisch te gaan leven vanwege aan het milieu

Wat is Veganisme

Go Vegan?

gerelateerde argumenten. Een plantaardig eetpatroon lijkt minder belastend te zijn voor de aarde dan een voedingspatroon met dierlijke producten.

Vooroordelen
Over veganisme bestaan veel misverstanden en vooroordelen. Veganisten krijgen bijvoorbeeld vaak de vraag hoe ze dan ‘aan hun eiwitten komen’. Veel mensen veronderstellen kennelijk dat alleen dierlijke voeding eiwitten bevat. Niets is echter minder waar: met een gevarieerd eetpatroon krijg je in Nederland probleemloos voldoende eiwitten binnen. Het is in ons land zelfs zo dat mensen die vlees eten, eerder ongezond véél eiwitten eten!

Wat is Veganisme? Gezond en diervriendelijk?

Als het om vitaminen en mineralen gaat, levert plantaardige voeding ook vrijwel alles wat een mens nodig heeft. Wel wordt meestal aanbevolen de vitamines B12 en D aan te vullen met een supplement. Al met al is een veganistische manier van leven echter een gezonde en diervriendelijke ‘way of life’!

Lees meer blogberichten.

Wat is Veganisme?
4.9 (98%) 10 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code