Wat is sv loon?

Wie elke maand op zijn of haar loonstrook net iets verder kijkt dan alleen het nettoloon onder aan de streep, is de term “sv-loon” misschien niet onbekend. Je hebt het in elk

Wat is sv loon?

Het berekenen van je sv loon.

geval misschien weleens zien staan. Of dat ook inhoudt dat je weet wat het betekent, is waarschijnlijk een heel ander verhaal. Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld, maar is het vooral iets wat je maar net moet weten. Het sv-loon is het bedrag op je loonstrook, waar je belasting en sociale verzekeringen over betaalt. De afkorting “sv” staat dan ook voor “sociale verzekeringsloon”. Dat deel van je loon dus, waarover de premie berekend wordt, die jij via je werkgever aan sociale verzekeringen betaalt. Het sv-loon is ook het bedrag, waarover het UWV jouw uitkering berekend in geval van werkloosheid.

Zelf sv-loon berekenen

Het sv-loon wordt op sommige loonstroken anders genoemd. Als je het niet kunt vinden, kijk dan eens onder “loon sv”, loon voor loonhefiing, heffingsloon of “brutoloon SVW”. In sommigen gevallen wordt het sv-loon zelfs helemaal niet vermeld. Als je het dan toch voor bijvoorbeeld je uitkering op moet geven, kun je het gelukkig ook eenvoudig zelf berekenen. Hoe? Dat leggen we je natuurlijk even uit:

Voor het berekenen van je sv-loon zijn een paar dingen van belang:

  • je brutosalaris
  • Wat is sv loon?de hoogte van je vakantiegeld,
  • een eventuele ploegentoeslag
  • een eventuele 13e maand
  • een eventuele eindejaarsuitkering

Stel dat jouw brutosalaris 1800 euro per maand is, je vakantiegeld 1200 euro per jaar, je geen ploegentoeslag hebt en een 13e maand ontvangt van 1500 euro, dan bereken je jouw sv-loon als volgt:

brutosalaris 1800 x 12 maanden = 21.600 euro
vakantiegeld = 1.200 euro
ploegentoeslag = 0 euro
13e maand = 1.500 euro
_______________
totaal = 24.300 euro = sv-loon

De pensioenpremie telt dus niet mee in de berekening van uw SV-loon. Je totale sv-loon komt meestal net iets lager uit dan de berekening van je bruto jaarloon. Lees meer op: https://www.uwv.nl/particulieren/veelgestelde-vragen/actueel/detail/wat-is-sv-loon.

Terug naar de blogberichten.

Wat is sv loon?
4.8 (96.1%) 41 vote[s]

3 reacties

Ervaring.nl · november 5, 2018 op 8:19 pm

Vragen, correcties of opmerkingen kunnen hier geplaatst worden.

Will · november 27, 2018 op 1:38 pm

De pensioenpremie moet ik die van mijn bruto loon afhalen en heb ik dan het sv loon?

Jip · april 7, 2019 op 9:29 am

“Je totale sv-loon komt meestal net iets lager uit dan de berekening van je bruto jaarloon.” Van pensioenen weet ik niets en in de berekening zie ik dat er alleen maar bedragen bij het brutoloon worden opgeteld om tot het sv-loon te komen, dus snap ik deze zin niet zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code