Wanneer leer je klokkijken?

In het dagelijks leven en de omgang met andere mensen is het handig als je klok kunt kijken. Maar hoe werkt dat eigenlijk, klokkijken – en wanneer leer je het? We zochten het voor je uit. Lees verder in dit artikel om een antwoord te krijgen op: Wanneer leer je klokkijken.

Gewoontegebaar
Voor volwassenen is het een vanzelfsprekendheid om met een blik op hun horloge of een klok vast te kunnen stellen hoe laat het is. In het leven van alledag is het dan ook erg praktisch om een idee van de tijd te hebben. Zonder dat besef zou het niet meevallen om op tijd op school op of je werk te komen, of je afspraken met andere mensen na te

Wanneer leer je klokkijken

Op welke leeftijd?

komen. Leren klokkijken is echter een behoorlijk ingewikkeld proces.

‘Stiekem’ klokkijken oefenen

Voordat een kind uiteindelijk echt klok kan kijken, zijn er in feite vele jaren van oefening aan vooraf gegaan. Dat klinkt misschien ongeloofwaardig, maar toch is het waar. Op de basisschool wordt ‘stiekem’ namelijk jaren aan deze vaardigheid gewerkt. In de kleutergroep krijgen kinderen een algemeen besef van tijd aangeleerd – maar van daadwerkelijk leren klokkijken is dan nog geen sprake. Kleuters worden enkel vertrouwd Wanneer leer je klokkijkengemaakt met de jaargetijden, de dagen van de week en begrippen als nu, later en eerder.

Wanneer leer je klokkijken? Een doordachte opbouw misschien?

Als kinderen overgaan naar groep 3, is het tijd voor een volgende stap. Nu komt voor het eerst de klok in beeld en leren ze waar de wijzers staan bij de hele en de halve uren. In de volgende groep wordt dit uitgebouwd naar het kunnen benoemen van kwartieren en soms ook al afgeronde aantallen minuten. Ook verkennen ze in deze groep in sommige gevallen het fenomeen ‘digitale klok’.

Tijdrovend proces
Pas in groep 5 beheersen kinderen over het algemeen het hele proces: dan kunnen ze dus uren, halve uren, kwartieren, minuten en zelfs secondes benoemen. En dat niet alleen op een wijzerklok, maar ook op een digitale uitvoering. Het is duidelijk: klok leren kijken is een proces dat tijd kost!

Meer te lezen op:

Lees meer blogberichten.

Wanneer leer je klokkijken?
4.8 (95.71%) 14 vote[s]

1 reactie

Ervaring.nl · november 29, 2018 op 1:24 pm

Wanneer heb jij klok leren kijken? Kan je je dat nog herinneren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code