Wanneer kinderbijslag?

In Nederland hebben we met elkaar afgesproken dat er uit de algemene pot wordt bijgedragen aan de opvoeding van alle kinderen tussen 0 en 18 jaar. Hoe en wanneer je als ouder in aanmerking komt voor deze kinderbijslag is in de Algemene Kinderbijslagwet vastgelegd. Met de uitvoering en de uitbetaling is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) belast.

Kinderbijslag voor je eigen kinderen: wanneer en hoeveel?

Wanneer kinderbijslagOm de uitleg niet te compliceren bieden we de regels die gelden voor een “standaard” geval. Dus voor een kind dat in Nederland wordt geboren uit Nederlandse ouders die hier wonen en/of werken.

Na de aangifte van de geboorte in het bevolkingsregister van je gemeente ontvang je binnen een maand een brief van de SVB. Je kunt hierna op de website van het instituut inloggen om het aanvraagformulier in te vullen, en zodoende de uitbetaling in gang te zetten. De SVB betaalt de kinderbijslag per kwartaal. Het bedrag waarvoor je in aanmerking komt, wordt telkens aan het begin van januari, april, juli en oktober op je bankrekening gestort. De hoogte van de uitkering is gelijk voor alle kinderen:

  • 200,59 euro per kwartaal voor kinderen t/m 5 jaar (let op: kan anders zijn, actueel op svb.nl, zie onderaan de links)
  • 243,57 euro per kwartaal voor kinderen van 6 t/m 11 jaar (let op: kan anders zijn, actueel op svb.nl, zie onderaan de links)
  • 286,55 euro per kwartaal voor kinderen van 12 t/m 17 jaar(let op: kan anders zijn, actueel op svb.nl, zie onderaan de links)

Bij de geboorte van een volgend kind hoeft je geen melding te doen bij de SVB, omdat ze de informatie vanuit het bevolkingsregister ontvangen. Het bedrag voor je gezin wordt getotaliseerd en uitbetaald.

Kinderbijslag voor pleegkinderen, stiefkinderen en geadopteerde kinderen

Kinderbijslag geldt in dezelfde mate voor pleegkinderen, stiefkinderen en geadopteerde kinderen. Ook wanneer je kinderen van anderen opvoedt alsof het je eigen kinderen zijn, Wanneer kinderbijslagkom je in aanmerking voor evenveel kinderbijslag. Voor elk kind zul je het apart bij de SVB moeten aanvragen. Uiteraard zal de verzekeringsbank de aanvraag zorgvuldig onderzoeken, om te voorkomen dat er een dubbele uitbetaling plaatsvindt.

Wanneer geen kinderbijslag, wanneer kinderbijslag?

Er zijn een aantal “bijzondere” groepen Nederlanders die niet in aanmerking komen voor kinderbijslag. Bijvoorbeeld de werknemers van een buitenlandse ambassade, personen die buiten de EU hun inkomen verdienen en werknemers in het internationale transport voor een buitenlands bedrijf. Alle uitzonderingen zijn op de website van de SVB te vinden.

Alle informatie is te vinden op:

Een aanpassing doen in dit artikel, iets dat niet kloppend is bijvoorbeeld? Stuur dan een e-mail naar blog@ervaring.nl of laat hieronder een bericht achter. De actuele informatie is te vinden op SVB.nl.

Lees meer blogberichten hier.

Wanneer kinderbijslag?
4.8 (95.56%) 9 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code