Wanneer is het volle maan?

Volle maan is het wanneer de maan op een zodanige stand staat, dat de helft van de maan die naar de aarde gericht is door de zon wordt verlicht. Dit heeft alles te maken met de stand van de maan en de zon ten opzichte van onze aarde. Het is één keer per 29 dagen volle maan en dus komt dit verschijnsel 12 tot 13 keer per jaar voor. Lees hieronder meer over wanneer het volle maan is.

Blauwe maan

In principe is het maar één keer per maand volle maan, maar soms gebeurt het twee keer

Wanneer is het volle maan?

Een volle maan.

per maand. We spreken dan van een blauwe maan. In tegenstelling tot wat je met deze naam zou denken is de maan dan niet echt blauw van kleur. Een blauwe maan komt ongeveer eens in de drie jaar voor.

Supermaan

Een supermaan is wanneer het volle maan is en het hemellichaam ook nog eens dichter bij de aarde staat. Dichterbij is natuurlijk relatief, want het gaat nog steeds om vele tienduizenden kilometers afstand. Op het oog lijkt een supermaan dan wel 14% groter dan de ‘normale’ volle maan. Een supermaan kun je gemiddeld zo’n drie of vier keer per

Wanneer is het volle maan

Nog een volle maan.

jaar zien. Af en toe komt het ook voor dat de supermaan gecombineerd wordt met de blauwe maan. De laatste keer dat dit te zien was, was in januari 2018.

Wanneer is het volle maan in 2018?

Het mooie is dat de data waarop de volle maan gaat plaatsvinden van tevoren precies berekend kunnen worden. Ook voor 2018 hebben we nog veel volle manen om naar uit te kijken. Ben je benieuwd wanneer jij dit jaar de volle maan kunt zien? Wij hebben alle data voor je op een rijtje gezet! 2 maart, 31 maart (dit is de tweede volle maan van maart en dus een blauwe maan), 30 april, 29 mei, 28 juni, 27 juli, 26 augustus, 25 september, 24 oktober, 23 november en 22 december.

De maanstanden zijn terug te vinden op: https://www.kalender-365.nl/maan/maanstanden.html.

Meer blogberichten lezen?

Wanneer is het volle maan?
4.9 (97.69%) 26 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code