Wanneer is het Pasen?

Op deze vraag is geen antwoord te geven dat elk jaar juist zal zijn, aangezien het per jaar verschilt wanneer het Pasen is. Dit komt doordat elk jaar de datum van Paaszondag anders is. Om te berekenen wanneer Pasen is, moet je kijken naar de eerste zondag na de zogenaamde lente equinox. Dit is de eerste volle maan van de lente. De datum die je berekend hebt, zal dan Eerste Paasdag zijn. Als je toevallig weet wanneer Goede Vrijdag is, kun je onthouden dat de zondag die hierop volgt Pasen inluidt. Bovendien is Pasen ook Wanneer is het Pasenhet einde van de vastentijd na carnaval. Voor 2018 geldt dan dat Eerste Paasdag op 1 april zal vallen. Lees hieronder meer over: Wanneer is het Pasen.

Waarom vieren we Pasen en wanneer is het Pasen?

Tijdens het Paasfeest vieren de aanhangers van het Christendom dat Jezus is opgestaan uit zijn graf. Voor Christenen is zondag altijd een rustdag geweest. Aangezien Eerste Paasdag altijd op een zondag valt, is de betekenis van Tweede Paasdag juist dat je wel naar buiten gaat en feest gaat vieren, terwijl je op zondag rust neemt. Op Eerste Paasdag worden er ook vaak speciale kerkdiensten gehouden om Jezus te herdenken.
Joden denken met Pasen aan de bevrijding van hun volk uit de handen van de slavernij.

Wanneer is het Pasen

Paaseieren zoeken?

Deze dagen worden dus gezien als een soort vrijheidsfeest, waarbij tevens het begin van de lente gevierd wordt. Het woord ‘Pasen’ is bovendien afgeleid van het van oorsprong Joodse ‘Pesach’ feest.

Wat hebben de paashaas en paaseieren er eigenlijk mee te maken?

Misschien kun je in eerste instantie niet meteen een link leggen tussen de paashaas en de reden waarom we Pasen vieren. Hazen zijn echter het symbool van de vruchtbaarheid, terwijl met eieren een nieuw leven gevierd wordt. Met Pasen genieten de kinderen natuurlijk ook van de zoektocht naar eitjes in de tuin. Dit ritueel is al eeuwenoud, maar oorspronkelijk werden eieren op de akkers verstopt, omdat men dacht dat dit de grond vruchtbaarder zou maken wat op zijn beurt weer een betere oogst zou opleveren. Zo zie je dat de relatie tussen het vieren van Pasen, de paashaas, en paaseitjes helemaal niet zo raar is!

Lees meer blogberichten.

Wanneer is het Pasen?
4.9 (97.33%) 15 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code