Wanneer is Google opgericht?

De oprichtingsdatum van Google is niet met precisie vast te stellen. Op 7 september 1998 is Google officieel als bedrijf ingeschreven, maar de domeinnaam Google.com werd al een jaar eerder, op 15 september 1997, geregistreerd. De zoekmachine was bovendien al vanaf 1996 binnen een gesloten circuit beschikbaar.

Net als menig ander tech-innovatie is Google door een aantal computernerds ontwikkeld. Larry Page en Sergey Brin in dit geval. Als 23-jarige universiteitsstudenten zetten ze in 1996 een systeem in elkaar waarmee servers op het internet razendsnel doorzocht kunnen worden. Hun systeem werd afhankelijk PageRank genoemd, maar op advies van een vriend in Googol veranderd. Googol is de rekenkundige term voor een 1 met honderd nullen, waarmee de haast oneindige mogelijkheden van de zoekmachine goed werd weergegeven. Opmerkelijk genoeg werd Googol door Brin verkeerd gespeld als Google. Dit kon niet eenvoudig hersteld worden, waardoor Google bleef staan.

Net zo snel als de zoekresultaten verschijnen werd Google een hit onder internetgebruikers. Binnen een jaar na de publieke lancering in 1997 was Google de meest gebruikte zoekmachine ter wereld, en dat is zo gebleven. De naam Google is inmiddels een werkwoord geworden. Volgens onze Dikke van Dale betekent googelen het zoeken naar informatie op internet. Je hebt dus net gegoogeld naar info over Google.

Google als bedrijf

Google is tegenwoordig veel meer dan een zoekmachine. Het is een internet gerelateerde tech-maatschappij geworden met onder meer een e-mailservice (Gmail), sociaal netwerk (Google+), App winkel (Google Play), videokanaal (YouTube) en een dienst voor dataopslag (Google Drive). Het bedrijf is ook de ontwikkelaar en beheerder van het Android besturingssysteem voor smartphones en tablets. Met behulp van kaartendienst Google Maps kun je overal ter wereld je weg vinden.

Google is big business! Het bedrijf heeft een jaaromzet van meer dan 60 miljard euro, vergelijkbaar met het nationaal inkomen van Luxemburg. Wereldwijd biedt de techgigant emplooi aan 70.000 werknemers, waaronder ongeveer 200 in Nederland. Het hoofdkantoor van het bedrijf, Googleplex genaamd, staat in Californië in de Verenigde Staten en staat bekend om de ongedwongen bedrijfscultuur.

Onjuistheden in dit artikel? Stuur dan een e-mail naar blog@ervaring.nl.

Terug naar de blogberichten.

Wanneer is Google opgericht?
4.8 (96.67%) 12 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code