Hoeveel nodig slaap per leeftijd?

Iedereen slaapt weer anders. Hoeveel slaap heb jij nodig merk je?
Slapen, voor de één een hobby, voor de ander tijdverspilling. Niemand kan echter zonder. Hoeveel slaap heeft iemand nodig om op zijn best te zijn? Lees hieronder verder over de hoeveelheid slaap dat men nodig kan hebben.

Hoeveelheid slaap van een baby.

Pasgeborenen hebben de luxe om te kunnen slapen wanneer ze willen. De eerste paar weken is er geen patroon in te ontdekken, omdat hun biologische klok nog niet aan een dag- of nachtritme gewend is. Na ongeveer anderhalve maand gaat de baby langer doorslapen en ook het dag en nacht ritme wordt duidelijker. Tot 12 maanden hebben de kleintjes ongeveer 14 tot 15 uur slaap nodig.

  • Dreumesen en peuters slaap.
Hoeveel slaap nodig per leeftijd 2 Ervaring.nl

Wanneer is het bedtijd voor jou?

Deze kleine mensjes hebben tussen de 12 en 14 uur slaap per dag nodig. Op een gegeven moment doet een dreumes alleen ’s middags nog een slaapje. Het middagdutje zal steeds korter duren naarmate de dreumes een peuter wordt. Dreumesen en peuters gaan tussen zeven en acht uur ’s avonds naar bed en worden tussen zes en (als je geluk hebt) 8 uur ’s morgens wakker.

  • Slaaptijd van kleuters.

Kleuters kunnen nog gerust het klokje rond slapen. Omdat kleuters naar school gaan, zal er geen middagslaapje meer zijn. Het kan echter geen kwaad om de heel jonge kleuters af en toe een middagje bij te laten slapen.

  • Basisschoolkinderen slaaptijd.

Schoolkinderen hebben 10 tot 12 uur slaap per nacht nodig. Hoe ouder de kinderen, hoe minder slaap. De bed tijden liggen dan ook tussen de 7 en 9 uur ’s avonds. Kinderen die naar school gaan hebben behoefte aan een goede nachtrust. Niet alleen omdat ze veel indrukken moeten verwerken, maar ook omdat ze in de groei zitten.

  • Pubers slaaptijd.

Zoals eigenlijk alles verschuift in het leven van een puber, maakt ook het biologische ritme van een puber een verschuiving naar achter. Pubers hebben evenwel nog 9 uur slaap per nacht nodig. Hun lichaam schiet namelijk de lucht in en op school moeten ze ook flinke prestaties leveren. Vanwege de schooltijden is het dus belangrijk dat ze op tijd naar bed gaan, maar met pubers blijft dit vaak een mooie theorie.

  • Volwassenen slaaptijd

Het is een bekend gegeven dat volwassenen gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig hebben. Sommigen redden het echter met 6 uur slaap, anderen hebben aanmerkelijk meer uurtjes nodig. Naarmate je ouder wordt, wordt de behoefte aan nachtrust minder. Senioren kunnen met 6 uur slaap toe, al wordt er wel vaak een middagdutje ingelast.

Informatie lees je ook op: https://www.slaapinfo.nl/kinderen/bedtijden-voor-kinderen/.

Meer blogberichten.

Hoeveel slaap nodig per leeftijd?
4.9 (97.78%) 9 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code