Hoeveel liter bloed heeft een mens?

Ons bloed is van levensbelang. Het rode goedje heeft heel wat belangrijke functies en als we teveel bloed verliezen kan dat fataal aflopen. Maar hoeveel liter bloed heeft een mens eigenlijk? En hoeveel kun je missen?

In bloed zitten vier bestanddelen:

  • Rode bloedcellen
  • Witte bloedcellen
  • Bloedplaatjes
  • Hoeveel liter bloed heeft een mensBloedplasma

Van het bloed bestaat 40% uit rode bloedcellen. Ze geven ons bloed de rode kleur en we hebben er ongeveer 25.000 miljard van. Daarnaast hebben we ongeveer 35 miljard witte bloedcellen, die ons lichaam beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het bloedplasma zorgt voor het transport van bloedcellen, voedingsstoffen en andere stoffen zoals vitaminen, hormonen en eiwitten.

Zuurstof transport

De belangrijkste functie van het bloed is het transporteren van zuurstof vanuit de longen naar de rest van je lichaam. De rode bloedcellen binden in de longen het zuurstof aan zich en dat geven ze ergens anders in het lichaam weer af. Onze lichaamscellen zetten het zuurstof dan weer om in koolstofdioxide en dat gaat weer terug naar de longen om uitgeademd te worden. Je hart pompt je bloed continu door je lichaam en daardoor is er een continue af- en aanvoer van koolstofdioxide en zuurstof.

Het transporteren van voedingsstoffen

Daarnaast zorgt je bloed er ook voor dat je Hoeveel liter bloed heeft een mensweefsels worden voorzien van voedingsstoffen. Het bloedplasma vervoert deze naar plekken waar het nodig is. Het bloedplasma neemt ook afvalstoffen mee, wat weer via de blaas of darmen ons lichaam kan verlaten.

Afweer tegen ziekten

De witte bloedcellen spelen een grote rol in de afweer tegen ziekten. Als een ziekteverwekker het lichaam binnen komt, staan de witte bloedcellen klaar om hem onschadelijk te maken. Maar als ze dat niet snel genoeg voor elkaar krijgen word je toch ziek.

Bloedplaatjes

Bloedplaatjes zijn belangrijk bij wondjes, want ze zorgen ervoor dat je bloed stolt. Dit doen ze ook wanneer er een vaatwand beschadigd is. Ze maken een korstje zodat het weefsel zich kan herstellen.

Hoeveel liter bloed heeft een mens?

Je lichaam bestaat ongeveer voor 7 procent uit bloed. Wie ongeveer 70 kilo weegt, heeft dus ongeveer 5 tot 6 liter bloed. Een pasgeboren baby heeft slechts 300 tot 400 milliliter en een zwangere vrouw zelfs 6,5 tot 7,5 liter. Vrouwen hebben over het algemeen iets minder bloed dan mannen.

Correctie doorvoeren, opmerking plaatsen? Dat kan hieronder.

Meer blogberichten.

Hoeveel liter bloed heeft een mens?
4.9 (98.46%) 13 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code