Hoe lang moet een ei koken?

Ben je van plan om je geliefde een perfect gekookt eitje voor te schotelen bij dat ontbijt op bed? Heb je een eenvoudige en snelle proteïnesnack nodig voor je drukke en sportieve dagen? Ga je een gekookt ei bij je Caesar Salad doen? Wat ook je plannen zijn, je moeten exact weten hoe lang een ei gekookt moet worden. En wij kunnen jou helpen! Lees hieronder meer over hoe lang moet een ei koken, bijvoorbeeld voor een zachtgekookt of een hardgekookt ei.

Hoe lang koken?

Hoe lang moet een ei koken

Gekookte eieren, maar hoe lang?

In plaats van de eieren zo maar in kokend water te gooien, moet je ze samen met het water opwarmen. Dit staat toe dat ze geleidelijk en gelijkmatig gekookt worden. Als je de eieren bij kokend water gooit, dan gaan ze als het ware in ‘shock’ zijn. Het resultaat zal een ei zijn dat niet gelijkmatig gekookt is.

Zo ga je te werk voor een hardgekookt ei:

  1. Doe de eieren die je wil koken in een kookpan en vul deze met water totdat de eieren helemaal onder water staan. Het water mag gerust een paar centimeter boven de eieren komen.
  2. Zet kookpan op het kookvuur en zet op een hoge stand. Breng aan de kook. Verwijder de pan van de kookplaat, dek ze af en laat de eieren zo staan gedurende 12 minuten.
  3. Hoe lang moet een ei koken

    Verschillende kleuren eieren.

    Laat koud water over de eieren stromen of plaats in een ijsbad om af te koelen. Pel de eieren en geniet!

Zachtgekookt ei, hoe lang koken?

Wil je eieren die iets zachter gekookt zijn? Pak het dan zo aan:

Als je een zachtgekookt ei wil waarbij de dooier nog lichtjes lopend is, laat de eieren – nadat je de kookpan van de kookplaat haalde – dan staan gedurende 4 tot 5 minuten. Als je wil dat de dooier iets smeuïger en dus vaster is, laat ze dan staan gedurende ongeveer 6 minuten. 10 minute is dan weer aangeraden voor een ietwat crèmige dooier.

Lees meer blogberichten.

Hoe lang moet een ei koken?
4.8 (96.67%) 18 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code